Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Wydział Ekonomiczno-Społeczny - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Directory of Open Acces Journals

CBR- Open Access Journals in Poland

Index Copernicus Journal Master List

Arianta

BazEkon

Ebsco

Polska Bibliografia Naukowa

Creaive Commons

Zeszyt 3 (45) 2017 , DOI: 10.17306/J.JARD.2017.00345

Jolanta Tkaczyk

CONSUMER INVOLVEMENT IN THE PURCHASE OF FOOD PRODUCTS AND THE WILLINGNESS TO GENERATE FEEDBACK THROUGH WORD-OF-MOUTH COMMUNICATION

Zaangażowanie konsumenta w zakup produktów żywnościowych a skłonność do generowania przekazów w komunikacji nieformalnej

Abstract:

The aim of this article was to investigate whether
involvement in the food product purchase influences the tendency
to generate messages on such products through word of
mouth communication. The study was carried out in August
2015 on a representative group of 1,000 adult Polish consumers
aged 15–50 years using CAWI method. Results indicate
that food category is not highly engaging. The tendency to
generate both positive and negative feedback increase together
with the commitment to purchase increase, whereby
consumers are far more likely to recommend food products,
rather than discourage from their purchase.

Abstract in polish:

Celem artykułu jest sprawdzenie, czy produkty żywnościowe są kategorią angażującą konsumentów i czy wraz
ze wzrostem zaangażowania w zakup rośnie skłonność do generowania przekazów w komunikacji nieformalnej. Badania zrealizowano
w sierpniu 2015 roku na reprezentatywnej grupie 1000 dorosłych Polaków w wieku 15–50 lat, metodą CAWI. Wyniki
badań wskazują, że choć produkty żywnościowe nie są kategorią wysoko angażującą konsumentów, to jednak wraz z zaangażowaniem
w zakup rośnie skłonność do generowania zarówno pozytywnych, jak i negatywnych opinii, przy czym konsumenci
zdecydowanie chętniej polecają produkty żywnościowe, aniżeli zniechęcają do ich zakupu.

Keywords: involvement, word of mouth, WOM, consumer, purchase

Keywords in polish: zaangażowanie, komunikacja nieformalna, WOM, konsument, zakup

PDF in in english Full text available in english in Adobe Acrobat format:
www.jard.edu.pl/vol45/issue3/art_66.pdf
http://dx.doi.org/10.17306/J.JARD.2017.00345
For citation:

MLA Tkaczyk, Jolanta. "CONSUMER INVOLVEMENT IN THE PURCHASE OF FOOD PRODUCTS AND THE WILLINGNESS TO GENERATE FEEDBACK THROUGH WORD-OF-MOUTH COMMUNICATION." J. Agribus. Rural Dev. 45.3 (2017): 685-692.
APA Jolanta Tkaczyk (2017). CONSUMER INVOLVEMENT IN THE PURCHASE OF FOOD PRODUCTS AND THE WILLINGNESS TO GENERATE FEEDBACK THROUGH WORD-OF-MOUTH COMMUNICATION. J. Agribus. Rural Dev. 45 (3), 685-692
ISO 690 TKACZYK, Jolanta. CONSUMER INVOLVEMENT IN THE PURCHASE OF FOOD PRODUCTS AND THE WILLINGNESS TO GENERATE FEEDBACK THROUGH WORD-OF-MOUTH COMMUNICATION. J. Agribus. Rural Dev., 2017, 45.3: 685-692.
Corresponding address:
dr Jolanta Tkaczyk, Katedra Marketingu, Akademia Leona Koźmińskiego, ul. Jagiellońska 59, 03-301 Warszawa, Poland,
Authors email:
jtkaczyk@kozminski.edu.pl

References

  • Ares, G., Besio, M., Giménez, A., & Deliza, R. (2010). Relationship between involvement and functional milk desserts intention to purchase. Influence on attitude towards packaging characteristics. Appetite, 55(2), 298-304.
  • Assael H. (1992). Consumer behavior and Marketing Action, PWS-KENT Boston, MA.
  • Barska, A., Wojciech, M. (2014). Innovations of the food products from the perspective of the gen Y consumers. Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 13(3).
  • Batra, R., Ray, M. L. (1983). Affective responses mediating acceptance of advertising. Journal of consumer research, 234-249.
  • Bearden, W.O. , Netemeyer, R.G. (1999). Handbook of marketing scales: Multi-item measures for marketing and consumer behavior research. Access 2015.02.15. through: https://scholar.google.pl/scholar?hl=pl&q=hanbook+of+marketing+scales&btnG=&lr=#1 [access 2015.02.15].
  • Beatty, S.E., Smith, S.M. (1987). External Search Effort: An Investigation Across Several Product Categories. Journal of Consumer Research, 14(1), 83-95.
  • Brennan, L., & Mavondo, F. (2000, November). Involvement: An unfinished story. In Proceedings of the Australian and New Zealand Marketing Academy Conference (ANZMAC 2000) on Visionary Marketing for the 21st Century (Vol. 21, pp. 133-137).
  • Böhner M., Wänke M.(2004). Postawy i zmiana postaw, GWP, Gdańsk.
  • Celsi, R. L., Olson, J. C. (1988). The role of involvement in attention and comprehension processes. Journal of Consumer Research, 210-224.
  • Cheung, C. M., Thadani, D. R. (2012). The impact of electronic word-of-mouth communication: A literature analysis and integrative model. Decision Support Systems, 54(1), 461-470.
  • Costley, C. L. (1988). Meta analysis of involvement research. Advances in consumer research, 15(1), 554-562.
  • Houston, M. J., Rothschild, M. L. (1980). Policy-related experiments on information provision: a normative model and explication. Journal of Marketing Research, 432-449.
  • Kristensen, K., & Eskildsen, J. (2014). Is the NPS a trustworthy performance measure?. The TQM Journal, 26(2), 202-214.
  • Lipowski, M., Angowski, M. (2014). Rekomendacje miejsc zakupów produktów żywnościowych przez konsumentów. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(4), 171-175.
  • Liu, Y. (2017). A Short Note on Spearman Correlation: Impact of Tied Observations.
  • Makatouni, A. (2002). What motivates consumers to buy organic food in the UK? Results from a qualitative study. British Food Journal, 104(3/4/5), 345-352.
  • Mazzarol T., Sweeney J.C., Soutar G.N. (2007). Conceptualizing word-of-mouth activity, triggers and conditions: an exploratory study, European Journal of Marketing vol.11/12/, 1475-1494
  • Mittal, B. (1995), A comparative analysis of four scales of consumer involvement. Psychology & Marketing, 12(October 1995), p.663. Access 2015.02.15 through: http://gateway.library.qut.edu.au/login?url=http://search.proquest.com/docview/227753851?accountid=13380nhttp://sf5mc5tj5v.search.serialssolutions.com/?ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&rfr_id=info:sid/ProQ:abiglobal&rft_val_fmt=info:ofi/fmt.
  • Rothschild, M. L., & Houston, M. J. (1980). Individual differences in voting behavior: Further investigations of involvement. NA-Advances in Consumer Research Volume 07.
  • Shiffman, L. G., Kanuk, L. L., (2010). Consumer Behavior. 10 ed., Pearson.
  • Teng, C. C., & Wang, Y. M. (2015). Decisional factors driving organic food consumption: generation of consumer purchase intentions. British Food Journal, 117(3), 1066-1081.
  • Tkaczyk, J., & Awdziej, M. (2013). E-WOM-findings from the creative industries in Poland. Studia Ekonomiczne, (149), 200-211.
  • Tkaczyk, J. (2016). Komunikacja nieformalna online (eWOM) jako narzędzie cyfrowej komunikacji marketingowej-istota, formy, motywacje. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 67, 25-38.
  • Verbeke, W. (2005). Consumer acceptance of functional foods: socio-demographic, cognitive and attitudinal determinants. Food quality and preference, 16(1), 45-57.
  • Zaichkowsky, J. L. (1985). Measuring the involvement construct. Journal of Consumer Research", 341-352.